LAATULIHAA VUODESTA 1968

Kotimainen liha on aina ollut laadukasta ja arvostettua, mutta menneinä vuosikymmeninä myös hinta on ollut kilpailuvaltti. Esimerkiksi Ruotsissa fileen hinta oli 1960-luvulla kaksinkertainen Suomeen verrattuna.

Tämän huomasi turkulainen Kari Kaunismaa. Hän leikkasi fileet Turussa ja vei ne Maarianhaminaan ruotsalaisten turistien matkalaukkuja täyttämään.

Syntyi valtaisa kysyntä. Halpa liha yhdessä verovapaan alkoholi- ja tupakkakaupan kanssa synnytti ruotsalaisten fileturismin, jonka keskuksena oli Maarianhamina.

Kaunismaa myi lihaa Ahvenanmaalle vuosia. Menekin myötä hän perusti vuonna 1968 Turun Kaivokadulle oman yrityksen, Kaivon Lihan.

Lopulta hintaerot Suomen ja Ruotsin välillä tasoittuivat, jolloin Kaivon Liha ryhtyi toimittamaan naudanlihaa suomalaisille ravintoloille ja fast food -ketjuille.

Markkinoiden kasvaessa myös yritys kasvoi ulos Kaivokadulta ja muutti Turun Peltolaan moderneihin, jo kolme kertaa laajennettuihin tiloihin.